Ticari Biber yetiştiriciliğinde  serada biber yetiştirmek, en çok rağbet gören ve  en hızlı şekilde verim alınabilen seçeneklerden birisi olarak dikkatleri çeker. Türkiye’de sebze yetiştiriciliğini her mevsime taşıyan en önemli uygulama, bildiğimiz gibi sera uygulamalarıdır. seralarda açık tarladan alacağımız verimin iki üç katı verim alabiliriz ve erkencilik le ticari anlamda kazanç elde ederiz,

Üstelik kış aylarında birazcık sabırla hiç ummayacağınız kazançlar elde etmeniz mümkün.

Örtüaltı biber yetiştiriciliği olarak da bilinen bu uygulama, zaman içerisinde karlılık oranı nedeni ile fark yaratıyor.

Sera biberi, biberlerin sağlıklı bir şekilde yetişmesi için sera yardımı ile sıcak ortamın hazırlanması sonucu elde edilen biberlerdir.Serada yetişen biberler açık tarla yetiştiriciliğine oranla daha hızlı gelişir ve 12 ay yetişebileceğinden rekabet şansını azaltarak karlılık oranını artırır. Biber çeşitleri Domates familyası içerisinde yer alır, acı ya da tatlı olmak üzere sınıflandırılmış şekilde üretilebilir.

Yeşil biber, özellikle sıcak ortamda yetişen bir sebze türüdür ve bu neden dolayısı ile en verimli şekilde serada rahatlıkla yetiştirilebilir.

Serada Üretilebilecek Biber Çeşitleri

Biber türlerinin tamamını gerekli fide teminini sağlarsanız sorunsuz bir şekilde sera içerisinde üretebilirsiniz. Gerekli Fideleri  ülkemiz şartlarında hemen her ay bulmak mümkündür. Genelde tüketimi en yoğun olan biber türleri aşağıdaki gibidir;

  1. Yeşil Sivri biber demre ,
  2. Çarliston biber,
  3. İri kırmızı kapya biber,
  4. Konik biber,
  5. Domates tipi biber,
  6. Dolmalık biber,       
  7. Üçburun mazamort biber
  8. jelepone biber
  9. Balık biber
  10. Kızartmalık  biber
  11. Gül biberi 

Biber, özellikle vitaminler ve mineraller açısından son derece zengindir. İnsan sağlığı için de uzmanlar tarafından en çok önerilen gıda türlerinden birisidir. İçeriğinde aşağıdakiler listelenebilir;

  1. Proteinler
  2. Yağlar
  3. Karbonhidrat
  4. Demir
  5. Fosfor
  6. Kalsiyum
  7. A, B1, B2, B6 ve C Vitaminleri


  8.  İklim ve Toprak İsteği
  9. Sera biberinin istediği uygun ortam sıcaklığı ve toprak türüne dair özellikle birkaç bilgi vermemiz gerekiyor. Sera üretimi de olsa içerisinde ki toprak, hava sıcaklığı gibi detayları ön planda tutmamız önemlidir. 

    SERA BİBERİ İKLİM İSTEKLERİ

    Biber,  sıcak iklim seven bitkiler içerisinde enüst sıralarda yer alır. Biber ekimi ılık havaya sahip ortamlarda 1 yıl için yetiştirilir. Sıcak iklimlerde ise birkaç yıl üstüste verimli şekilde üretimi yapılabilir.

    Çimlenme sürecinde 15 °C en ideal sıcaklık düzeyidir.

    Özellikle sera dahi olsa don riskinden biberleri korumak gerekir. Biberler dona dayanamaz15 °C altında olan sıcaklıklar, biber için tehlikelidir. İdeal sıcaklık aralığı ise 18 °derece ila 26 °derece aralığında olmalıdır. 35 °derece üzerinde meydana gelebilecek sıcaklıkta ise ürün ölmez ancak gelişme sürecinin belirgin şekilde azaldığını görürsünüz.

    Gelişme sürecinde 21 °derece ile 26 °derece uygun olacaktır. Geceleri ise sera içerisinde de 15 °derece ile 17 °derece aralığı ideal sıcaklık aralığıdır.

     TOPRAK GEREKSİNİMİ

    Toprak tercihi de yine en dikkatli olmanız gereken konulardan biridir. Biber, nemli toprakları seven üründür. Kuru toprakta biber verimi sağlıklı olmaz.

    Sera biberi dahi olsa toprağın nemli tutulması için sulama her zaman büyük önem arz eder. Toprakta %65 civarı nem derecesini sabit tutmak her açıdan önemlidir. Ağır toprak, killi ve aşırı su tutan toprak her ne olursa olsun uzak durulması gerekir.

    Toprak pH değeri çok çok önemlidir. Biber üretimi yapacağımız toprağın pH değeri 5-6 ya da 6-8 aralığında olmalıdır. Aynı zamanda toprak tuzluluğundan kaçınmalısınız

  10. SERA BİBERİ TOPRAĞININ HAZIRLANMASI

    Örtüaltı biber, her ne olursa olsun dinlenmiş toprağa ekilmelidir.  Tek dönem sera biberi yapıyor iseniz ilkbahar aylarının sonunda hasat döneminin bitmesinin ardından toprağı sürerek sonbahar başlangıcına kadar belirli aralıklar ile sürerek ve sulayarak dinlenmeye bırakın.

    Ekim zamanı geldiğinde ise dikim mesafelerini 100×40 cm şeklinde ayarlayabilirsiniz. Çift sıra dikim için ise bu detay 50×50 olarak kullanılır.

    Sera Biberinin Sulama, Gübreleme, Malçlama ve Budama Detayları

    Yukarıda da bahsettiğimiz üzere biberin neme ve suya ihtiyacı son derece fazladır. Sera biberi üretiminde bilhassa bu çok önemlidir. Tabi ki gübre ile üretimi desteklemek ayrıca önemlidir. Bu konularda ki detayları da analiz edelim.

     BİBER SULAMA GEREKSİNİMLERİ

    Ne aşırı yaş, ne kuru toprak. Sera biberi için özellikle %65 dolaylarında nemli toprak çok önemlidir. Damlama adını verdiğimiz sulama tekniği ile toprağı ve bitki kökünü sürekli nemli tutmak her zaman faydalıdır. Sera üretiminde özellikle sağlıklı damlama hattı çok önemlidir. Diğer sulama çeşitleri de mevcuttur ama en sağlıklı olanı damla sulama seçeneğidir. 

    SERA BİBERİ GÜBRELEME GEREKSİNİMLERİ

    sera biberi

    Her türlü bitki üretiminde gübre desteği son derece önemlidir. Biber, yine toprakta yer alan organik her türlü bileşeni sonuna kadar destekler. Dekora 4 ton kadar yanmış ahır gübresi uygulaması çok faydalı olacaktır. Yine aynı şekilde azot, fosfor ve potasyum içeren kimyasal gübre desteği de sağlanabilir. 20-20-20 gübeyi hem damlamadan hemde toz olarak verebilirsiniz yine akıllı gübre dediğimiz gübre çeşidini de kullanmanız avantajınıza

    SERA BİBERİ BUDAMA İŞLEMLERİ

    Sera biberi, zaman içerisinde budanarak düzenli hale getirilmesi gereken bitkilerden biridir.2 safhada (filiz alma ve yaprak alma) budama işlemi sağlanır. Biberin ana meyve dalları meydana gelene dek gövdede kendisini gösteren filizler el ile temizlenebilir. 2 ya da 3 ana dal geriye bırakılır ve sağlıklı, düzenli bir bitki oluşumu meydana getirilir.

    SERA BİBERİ MALÇLAMA GEREKSİNİMLERİ

    Sera dahi yapsanız soğuk iklim kuşağında yaşıyor iseniz biberin dondan etkilenme durumunu göz önünde bulundurmalısınız. Hava ve toprak sıcaklığını ideal düzeyde tutabilmek için seranın içeriğinde ek örtü (malçlama) işlemi son derece sağlıklı olacaktır.

    BİBERDE GÖRÜNEN HASTALIKLAR

    Biber kök boğazı yanığı,

    1. Mildiyö,
    2. Alternaria,
    3. Antraknoz,
    4. Gövde yanığı,
    5. Külleme,
    6. Kurşuni küf,
    7. Beyaz çürük,
    8. Meyve çürüğü,
    9. SERA BİBERLERİNDE GÖRÜLEN ZARARLI CANLILAR

      sera

      Sera biber yapraklarının üzerinde de zaman içerisinde kurt normlarında zararlı canlılar kendilerini gösterebilir. Bu canlı türleri ise şu şekilde;

      1. Nematod,
      2. Bozkurt,
      3. Daraburnu,
      4. Tel Kurdu,
      5. Biber Kurdu,
      6. Biber Gal Sineği,
      7. Yeşilkurt,
      8. Yaprak Bitleri,
      9. Thrips,
      10. Sarıçay Akarı,

      Sera Biberi Hasat Dönemi

      Sera biberi üretiminde özellikle hasat dönemi, sıcak havalı dönemlere girmemiz ile başlar. Erkenci bir şekilde hasat yapmak da yine sera biberlerinde mümkün hale gelir.

      Genel itibari ile Mart ayından itibaren aktif bir şekilde biber hasadı yapmak mümkün olur. Doğru toprak ve hava sıcaklığının elde edilmesi durumunda 2 günde bir çok yoğun şekilde biber hasadı yapabilmek mümkün hale gelir.

      Meyve saplarına zarar vermeden doğru şekilde toplamak, üretim ağına zarar vermez. Zarar gören her yaprak, hasat verimini olumsuz etkiler.